Newsletter

Επιφανειακές Εργασίες

ALUMIL » Επιφανειακές Εργασίες

Ανοδίωση

Η μεγαλύτερη και πιο εξελιγμένη μονάδα ανοδίωσης στην Ευρώπη

Η ανοδίωση είναι μία ηλεκτροχημική διεργασία για την επεξεργασία της επιφάνειας του αλουμινίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της διεργασίας, δημιουργείται μία στοιβάδα οξειδίου του αλουμινίου το οποίο βελτιώνει την αντοχή και την εμφάνισή του. Η διεργασία της ανοδίωσης αποτελείται από τέσσερα βασικά στάδια:

 • την προεργασία του αλουμινίου,
 • την ανοδίωση,
 • τον χρωματισμό (αν απαιτείται) και
 • το σφράγισμα.
Η ανοδίωση δύσκολα συγκρίνεται με οποιαδήποτε άλλη επιφανειακή κατεργασία του αλουμινίου διότι τα προϊόντα μετά την ανοδίωση αποκτούν ιδιαίτερη αντοχή και πέραν της μεταλλικής τους εμφάνισης καθίστανται ιδανικά για χρήση σε επιβαρυμένο περιβάλλον (πχ. περιβάλλον με υψηλούς ρύπους, παράκτιες περιοχές κ.α.).

Η ALUMIL, παρακολουθώντας τις σύγχρονες διεθνείς αρχιτεκτονικές τάσεις, που αναδεικνύουν πλέον έντονα τις μεταλλικές επιφάνειες του αλουμινίου για εξωτερικές εφαρμογές αλλά και εσωτερικές χρήσεις και αντιλαμβανόμενη την ανάγκη για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών και πλήρους γκάμας προϊόντων στους πελάτες της, επένδυσε στην εγκατάσταση μίας εκ των μεγαλύτερων, πλήρως αυτοματοποιημένων και πλέον σύγχρονων μονάδων ανοδίωσης στην Ευρώπη. Η υπερσύγχρονη μονάδα διαθέτει 70 ανεξάρτητα μπάνια, έχει παραγωγική δυνατότητα 800 τ.μ. ανοδιωμένης επιφάνειας ανά ώρα στα 20 μικρά και επιπλέον μια σειρά πλεονεκτημάτων που την καθιστούν μοναδική στο είδος της. 

Πιστή στην πολιτικής της για φιλικότητα προς το περιβάλλον, η νέα μονάδα ανοδίωσης της ALUMIL λειτουργεί με πράσινη διαχείριση, επιτυγχάνοντας ατμόσφαιρα χωρίς αναθυμιάσεις, 80% ανακύκλωση νερού, εξοικονόμηση ενέργειας, πλήρης επανάκτηση αποβλήτων και εξαιρετικά συστήματα ασφαλείας του προσωπικού. 

Πιστοποιητικά ποιότητας Qualanod

Νέα παλέτα ανοδίωσης από την ALUMIL

 

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσδίδει στο προϊόν η κατεργασία της ανοδίωσης σε σχέση με την ηλεκτροστατική βαφή είναι σημαντικά. Μεγάλη αντοχή στην οξείδωση ακόμα και στα πιο επιβαρημένα περιβάλλοντα (π.χ. βιομηχανικές και θαλάσσιες ζώνες), αναλλοίωτη απόχρωση και επιφάνεια με το πέρασμα του χρόνου καθώς και μεγάλη αντοχή σε μηχανικές καταπονήσεις αλλά και στην καθημερινή φθορά λόγω χρήσης συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών πλεονεκτημάτων της ανοδίωσης. 

Η τελική μεταλλική εμφάνιση των ανοδιωμένων προϊόντων αλουμινίου μπορεί να είναι στο φυσικό χρώμα (Νatural) ή έγχρωμη. Τα βασικά χρώματα που έχουν επικρατήσει είναι σαμπανιζέ (Champagne), μπρονζέ ανοιχτό (Light Bronze), μπρονζέ (Bronze), καφέ (Brown), μαύρο (Noir) και χρυσό (Gold) σε διάφορους τόνους.

Στο ανοδιωμένο προφίλ αλουμινίου μπορεί ακόμη να αποδοθεί διαφορετική υφή και όψη. Ανάλογα με τον τρόπο μηχανικής κατεργασίας της επιφάνειας πριν την ανοδίωση, η τελική εμφάνιση μπορεί να είναι αμμοβολή (mat, satine), γυαλιστερή απλή (polished) ή καθρέφτης (high gloss) και πέρλα (perl). Άλλες μηχανικές κατεργασίες που μπορούν μα διαφοροποιήσουν την εμφάνιση των προφίλ είναι τα ειδικά βουρτσίσματα, απλό (brushed) ή χιαστή (x-brushed), με τα οποία και ο πιο απαιτητικός καταναλωτής μπορεί να ικανοποιήσει την αισθητική του ανησυχία.

Πρόσφατα, η εταιρία παρουσίασε τη νέα παλέτα της ανοδίωσης, η οποία περιλαμβάνει 24 επιπλέον επιλογές σε μεταλλικές αποχρώσεις inox, με διαφορετικά φινιρίσματα και πολλαπλές μηχανικές κατεργασίες. 

 

Ηλεκτροστατική Βαφή

Η ηλεκτροστατική βαφή αποτελεί μια από τις πιο διαδεδομένες διεθνώς επιφανειακές κατεργασίες του αλουμινίου.


Στηρίζεται στο συνδυασμό κατάλληλης χημικής επεξεργασίας που διασφαλίζει αντοχή έναντι της διάβρωσης και εφαρμογή μεγάλης ποικιλίας αποχρώσεων πολυεστερικών πουδρών που βελτιώνουν τις αντοχές και το αισθητικό αποτέλεσμα του τελικού προϊόντος.

O Όμιλος ALUMIL διαθέτει μονάδες ηλεκτροστατικής βαφής, με συνολική δυναμικότητα 58.000 τόνων ετησίως. Βαφεία υπάρχουν πέραν των κεντρικών εγκαταστάσεων στο Κιλκίς, στη Ξάνθη, Ρουμανία, Σερβία και Αλβανία. 

Οι γραμμές παραγωγής της ALUMIL είναι πιστοποιημένες με τα Διεθνώς αναγνωρισμένα πιστοποιητικά GSB, Qualanod, Qualicoat και Seaside Class. Επιπλέον οι οικολογικές πούδρες που χρησιμοποιούνται είναι απαλλαγμένες από τοξικό σκληρυντή TGIC (chrome free) επιδεικνύοντας το σεβασμό προς τους ανθρώπους και το περιβάλλον.

Η ΑLUMIL είναι πρωτοπόρος στον τομέα των επιφανειακών κατεργασιών γιατί:
 • Διαθέτει μεγάλη διασπορά μονάδων Η/Β με στόχο την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των πελατών της
 • Υψηλές παραγωγικές δυνατότητες
 • Tο μεγαλύτερο βαφείο εξαρτημάτων στην Ευρώπη
 • Πιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών κατά GSB και QUALICOAT
 • Βαθιά γνώση των τεχνικών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται διεθνώς
Με σεβασμό στο Περιβάλλον και τον Άνθρωπο

Η μονάδα Η/Β της ALUMIL λειτουργεί με πράσινη διαχείριση, επιτυγχάνοντας, την απάλειψη τοξικών ουσιών από την παραγωγή (πούδρες, χημικά) και την μείωση κατανάλωσης νερού. Η διαχείριση των υγρών αποβλήτων των μονάδων Η/Β είναι υποδειγματικός και με πλήρη εναρμόνιση με την ισχύουσα περιβαλλοντική νομοθεσία.

Η "πράσινη" τεχνολογία ενώσεων τιτανίου στην χημική επεξεργασία την οποία έχει υιοθετήσει η Alumil εδώ και τρία χρόνια περίπου, αντικαθιστώντας τα προϊόντα εξασθενούς χρωμίου, μέσα από εκτεταμένη έρευνα σε συνεργασία με τους μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες χημικών προϊόντων έχει ως μοναδικό γνώμονα το σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον και την βέλτιστη δυνατή ποιότητα 
 
 

Επιφανειακές Κατεργασίες

Η ALUMIL, η μεγαλύτερη εταιρία διέλασης αλουμινίου στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρέχει απεριόριστες επιλογές στην επιφανειακή επεξεργασία του αλουμινίου.

Το αλουμίνιο που προορίζεται για αρχιτεκτονικές εφαρμογές υφίσταται επιφανειακές επεξεργασίες προκειμένου, αφ’ ενός μεν να βελτιωθεί η αντιδιαβρωτική συμπεριφορά του, αφ' ετέρου δε να επιτευχθεί η επιθυμητή εμφάνιση και ο χρωματισμός για την εξυπηρέτηση των διακοσμητικών απαιτήσεων των αρχιτεκτονικών εφαρμογών και κατασκευών.

Οι μέθοδοι που έχουν επικρατήσει και συνήθως χρησιμοποιούνται για την επιφανειακή επεξεργασία του αλουμινίου που προορίζεται για αρχιτεκτονικές εφαρμογές είναι η ανοδίωση και η ηλεκτροστατική βαφή.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους που εφαρμόζει η ALUMIL στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της:  

 

Σουμπλιχρωμία

Η ALUMIL πρωτοπόρος και στην σουμπλιχρωμία από το 2002

Στην προσπάθεια για μια πληρέστερη και πολύπλευρη κάλυψη των αναγκών της αγοράς, η Alumil έχει υιοθετήσει από το 2002 μία επιπλέον τεχνολογία για την επιφανειακή κατεργασία προφίλ αλουμινίου - μέθοδο της απομίμησης ξύλου/σουμπλιχρωμία.
Η ALUMIL, πιστή πάντα στην βασικότερη γι΄ αυτήν αξία, αυτήν της «απόλυτης ποιότητας», έθεσε προδιαγραφές που είναι οι υψηλότερες που υπάρχουν, παρέχοντας έτσι απόλυτη και χωρίς συμβιβασμούς εγγύηση ποιότητας.

 Όπως:

 • Χρήση ειδικής πολυουρεθανικής πούδρας βαφής ως υπόστρωμα
 • Υψηλών προδιαγραφών χημική προεργασία των προφίλ
 • Sea side class certification
 • Qualicoat certification
 • Yψηλής ποιότητας μελάνια για την παραγωγή των φιλμ αποτύπωσης
 • Συνεργασία με την κορυφαία εταιρεία η οποία πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο εφάρμοσε την συγκεκριμένη τεχνική

Ο συνδυασμός των παραπάνω, δίνει ένα τελικό προϊόν υψηλής αισθητικής και μεγάλης αντοχής στον χρόνο, για όλα τα ανοιγόμενα ή συρόμενα συστήματα αλουμινίου της ALUMIL, είτε είναι θερμομονωτικά είτε όχι. Στα υπερσύχρονα βαφεία μας, το αλουμίνιο πλέον δεν ξεχωρίζει από το αληθινό ξύλο οπτικά, παρά μόνο αν το αγγίξει κανείς.

Η ALUMIL διαθέτει παραπάνω από 25 χρώματα σουμπλιχρωμίας, καλύπτοντας τις ανάγκες και του πιο απαιτητικού.